Autostoeltjes test

Als ouder wilt u natuurlijk het beste voor uw kindje. Gelukkig is er de jaarlijkse autostoeltjes test. Hierin worden vele verschillende merken en modellen uitvoerig getest. De veiligheid is dan het allerbelangrijkste wat telt als het gaat om een kinderautostoel. Daarom testen onafhankelijke testbedrijven een aantal kinderautostoelen om te zien welk kinderautostoeltje het beste is per groep. Elk autostoeltje dat getest wordt moet voorzien zijn van een ECE-label. Autostoelen met dit label voldoen aan alle Europese eisen waaraan de kinderstoelen aan zich moeten houden. De Consumentenbond en ANWB testen beide kinderautostoelen uit. Beide hebben ze de kinderstoelen in verschillende groepen gedeeld.

ANWB

ANWB heeft testen gedaan naar beste kinderautostoel in verschillende groepen. Dat komt omdat de kinderautostoelen verschillen dat is aangepast aan het gewicht, lengte (en leeftijd) van een kind. ANWB heeft de test uitgevoerd in 6 groepen.

  • Groep t/m 1 jaar
  • Groep t/m circa 1,5 jaar
  • Groep 4 t/m 7 jaar
  • Groep 1 t/m 4 jaar
  • Groep 1 t/m 12 jaar
  • Groep 4 t/m 12 jaar

Uit deze tests zijn de beste uitgekomen en daarin zijn de product specificaties erbij vermeld en vergeleken.

Consumentenbond autostoeltjes test

De consumentenbond is volledig onafhankelijk. De autostoeltjes test wordt strenger en uitgebreider getest dan dat de Europese wetgeving vereist. De consumentenbond doet de autostoel test om het halfjaar. Zo kunnen consumenten op de hoogte zijn van de nieuwste kinderautostoelen die op de markt zijn verschenen. De consumentenbond test ook in autostoeltjes en deze worden dan onderverdeeld onder categorieën zoals een gordelriem bevestiging en een isofix bevestiging. Daaronder worden er weer leeftijdscategorieën gemaakt. Per groep komt er de beste autostoel in uit. Ook laat de consumentenbond demonstraties zien op een filmpje van autostoeltjes tijdens een ongeluk. Zo is te zien of de autostoeltjes wel echt werken en natuurlijk of ze wel veilig zijn tijdens zo’n situatie!

Autostoel test; hoe werkt het?

De autostoel test gaat als volgt; eerst wordt er onderscheid gemaakt tussen de soort van het kinderautostoeltje, zoals: kinderautostoel met gordelriem bevestiging en kinderautostoel met Isofix bevestiging. Daarna worden de autostoeltjes worden verdeeld verschillende groepen. Per groep zijn de kinderstoeltjes verdeeld onder leeftijd, gewicht en lengte van het kind. De veiligheid wordt als eerste prioriteit gezien bij het testen van de kinderautostoeltjes. Factoren zoals prijs en kwaliteit spelen ook een zekere rol bij het testen van de autostoeltjes. Ook worden er per autostoel beschreven wat voor plus-en minpunten zijn van de autostoel. Uit de resultaten van de autostoel test wordt er opgemaakt welke autostoelen het best vallen per categorie. De autostoeltjes test wordt getest op bescherming, botsing en gebruiksgemak. Zo bootsen de consumentenbond en ANWB allerlei situaties/ toestanden/ ongelukken na met een baby- en kindpop in het kinderstoeltje. De consumentenbond laten deze ongeluk situaties zien met filmpjes op de website. Ook worden deze autostoeltjes vergeleken en wordt dit ook weer naast elkaar gezet in het filmpje. Ook wordt er getest hoe de installatie verloopt van het autostoeltje. Van het bevestigingen van de autostoel naar het bevestigingen van uw kindje in de autostoel. Alles wordt getest op gebruiksgemak en tijdsduur.

Prijs

Veiligheid staat bovenaan. Een autostoel die garandeert van de beste veiligheid kan dan wel eens flink verschillen in de prijs vergeleken met een autostoel van een wat lagere prijsklasse. Autostoelen met een hogere prijsklasse zijn dan meestal van goede kwaliteit gemaakt. Deze zijn (meestal) door een bekend merk geproduceerd. Het aanschaffen van een autostoel met een hogere prijsklasse gaan dan vaak ook langer mee.