Zitverhoger in de auto

Een auto zitverhoger kan gebruikt worden bij kinderen die geen kinderautostoel meer nodig hebben. Wanneer jouw kind nog niet los in de auto vervoerd mag worden, maar te groot is voor een stoeltje, kan een zitverhoger in de auto gebruikt worden. Bij kinderen vanaf 5 à 6 jaar kan deze zitverhoger auto gebruikt worden, hoewel het afhankelijk is van de lengte en gewicht van het kind.   

Er zijn verschillende soorten zitverhogers voor in de auto. Er zijn eenvoudige modellen die alleen bestaan uit een zitvlak die op de achterbank van de auto geplaatst wordt. Met behulp van de gordel wordt de verhoger op zijn plaats gehouden. Daarnaast bestaan ze ook met een rugleuning. Deze zorgen ervoor dat het kind steviger in de auto zit en minder snel onderuitgezakt zit. Het verschil met reguliere autostoeltjes is dat een auto zitverhoger geen eigen gordel heeft.   

Vanaf wanneer een zitverhoger in de auto? 

Een zitverhoger mag in de auto gebruikt worden bij kinderen vanaf 22 kilo. Het kind moet minimaal 125 centimeter lang zijn om hierop vervoerd te kunnen worden. Tot 2016 mochten kinderen vanaf 15 kilo hier al op vervoerd worden, maar dit gewicht is sindsdien verhoogd naar 22 kilo. Wanneer het kind minimaal 135 centimeter lang is mag hij zonder hulpmiddelen of accessoires mee in de auto.    

Voor- en nadelen   

Een voordeel van een zitverhoger is dat hij weinig plek inneemt op de achterbank van de auto. Wanneer je 3 kinderen op de achterbank wilt vervoeren is het in de meeste auto’s niet mogelijk om bij alle drie de kinderen een autostoeltje te gebruiken. Dan is een zitverhoger een ideale uitkomst. Gebruik deze wel veilig, door hem alleen te gebruiken bij kinderen vanaf de minimale lengte en het minimale gewicht.  

Een ander voordeel is dat de zitverhoger in de auto gemakkelijk te verplaatsen is. Normale stoeltjes zijn vaak groot en zwaar. Wanneer je deze  in meerdere auto’s wilt gebruiken kan dit heel onhandig zijn. Een zitverhoger is licht en kan daardoor gemakkelijk van de ene naar de andere auto verplaatst worden.   

Een derde voordeel van een zitverhoger in de auto is dat deze goedkoop is in aanschaf. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere auto’s in het gezin hebt kan het aantrekkelijker zijn om meerdere zitjes te gebruiken, in plaats van 1 grote autostoel die van auto naar auto verplaatst moet worden. Ook bij meer dan 1 kind is het niet duur om de zitjes aan te schaffen. 

Er is ook een nadeel. Zo biedt dit product geen bescherming biedt bij een zijwaartse botsing. Het kind zit dan niet voldoende beschermd door het ontbreken van de zijkanten die een reguliere kinderautostoel wel heeft. Daarom is het zeer belangrijk om alleen een zitverhoger in de auto te gebruiken wanneer de leeftijd en het gewicht van het kind dit toelaat. Ook missen er vaak gordelgeleiders die de gordel op de juiste manier over het lichaam laten lopen. Hierdoor is er een groter risico bij een frontale botsing. Dit is te voorkomen door een zitverhoger met rugleuning te gebruiken, aangezien deze meestal wel gordelgeleiders bevatten.